top of page
Blog

Belgrad Gezi Rehberi

  • Yazarın fotoğrafı: Ekin Erkan
    Ekin Erkan
  • 19 Nis 2019
  • 4 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 20 Nis 2019

2019 yılının başında iş nedeniyle yaşamaya başladığımız ve her gün daha çok sevdiğimiz renkli şehir… Belgrad’a taşınmaya karar verme sürecimizde çevremizden gelen ilk tepki "Sırplarla nasıl anlaşacaksınız? Sırplar şöyledir böyledir" gibi önyargılarla doluydu. Neyse ki daha önce birçok farklı ülkede yaşadığımız ve yeni kültürlere ayak uydurmakta deneyimli olduğumuz için hiçbir zaman böyle ayrıştırıcı bir bakış açısına sahip olmadık.


Siz de Sırbistan’a gezi planlıyorsanız öncelikle bütün önyargılarınızı sınır kapısında bırakmanızı öneririm. Belgrad’da ilk dikkatinizi çekecek olan ayrıntılardan bir tanesi Türklere ve Türk kültürüne olan pozitif tutum olacaktır. Takside, restoranda, barda, sokakta… İnsanlara Türkiye’den geldiğinizi söylediğinizde fazlasıyla memnun oluyorlar ve sizinle paylaştıkları ortak kelimelerden, kültürden, tarihten ve TV dizilerinden bahsediyorlar.


Belgrad yaşamak için harika bir şehir; fakat şehrin tadına varabilmek için burada biraz uzun zaman geçirmeniz gerekecektir. Öncelikle, şehre ilk gelişiniz ise beklentilerinizi gerçekçi tutmanızı öneririm. Belgrad Viyana, Paris veya Londra gibi turistik deneyimlerle donatılmış renkli bir başkent değil. Bunu anlayabilmeniz için Sırbistan’ın çok yakın bir geçmişte savaştan çıkmış olduğunu ve Avrupa birliğine henüz dahil olmadığını hatırlatmam gerekir. Hala toparlanma sürecinde olan ülkenin altyapı konusunda kat edilecek yolu var. Bu şehri güzel kılan ayrıntıları keşfetmek için şehrin ruhunu hissetmeniz, gecelerinde sabaha kadar eğlenmeniz, lokallerle sohbet etmeniz, ve ıhlamur kokulu sokaklarında kaybolmanız gerek.



Ulaşım

Belgrad’a ulaşım Türkiye’den hava, kara ve tren yoluyla gerçekleşebiliyor. Avrupa’ya açılan bir kapı olan bu şehire vizesiz gelebiliyorsunuz, ayrıca gelişmiş Avrupa şehirlerinden kat be kat ucuz olunca her hafta sonu Türk turistlerle dolup taşıyor.



Ne zaman ziyaret etmeli?

Karasal iklime sahip olan Belgrad dört mevsimi tam anlamıyla yaşayan bir şehir. Bu sebeple kış aylarında fazlasıyla soğuk, yaz aylarında ise çok sıcak oluyor. İlkbahar ve sonbahar ayları gezi için en uygun dönemler olacaktır. Özellikle ilkbaharda yemyeşil olan Belgrad’da ağaçların rengarenk çiçeklerle dolduğunu görmek ve tüm sokakları donatmış ıhlamur ağaçlarının kokusunu hissetmek harika bir deneyim!



Nerede kalmalı?

Tuna ve Sava nehirlerinin tam ortasından geçtiği Belgrad, yeni şehir ve eski şehir olarak ikiye ayrılıyor. Yeni şehir kısmı daha çok işyerleri ve yaşam alanlarından oluşurken, tarihi merkez Stari Grad olarak bilinen eski şehirde bulunuyor. Bizim de yaşamayı tercih ettiğimiz Dorćol (Türkçe Dörtyol’dan geliyor) birçok otelin ve airBnB’nin bulunduğu, yürüyerek tüm turistik bölgelere ulaşabileceğiniz şehrin kalbi konumunda. Bu bölge çevresinde kalacağınız bir otel veya ev, geziniz için doğru seçim olacaktır.



Dil

Ana dili Sırpça olan Sırbistan’da karşılaştığınız, tanıştığınız herkesin ileri düzeyde İngilizce konuşması çok normal. Sadece yaşlılar arasında konuşmayanlar olabilir. Onlar da eğer İngilizce bilmiyorlarsa Almanca veya Fransızcayı akıcı şekilde konuşacaklardır. Eski bir komünist ülke olan Sırbistan’da eğitim düzeyi yüksek olduğu gibi sanat ve spor ile de araları bir o kadar iyi.


Şehir içi Ulaşım

Turistler için en mantıklı ulaşım yolu ucuz olan taksiler olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken güvenilir şirketler olan Naxis veya Pink taksilerini kullanmak.



Belgrad’da Gezilecek Yerler

Kalemegdan: Birçok turist gibi ilk durağınız şehrin meydanında bulunan ve Osmanlı dahil birçok farklı imparatorluğa ev sahipliği yapmış Kalemegdan olmalı. Saat Kulesi, Büyük Cephanelik, Roma Kuyusu ve Nebojsa Kulesi ‘ni ziyaret ettiğinize emin olun. Bu büyük kaleyi gezdikten sonra nehir kenarına inip Beton Hala ’da bulunan restoranlarda kahve veya yemek arası verebilirsiniz.



Knez Mihailova Caddesi: Kalemegdan çıkışında sizi karşılayan tarihi cadde butik dükkanları, restoranları ve kafeleri ile keyifli yürüyüşlerine adresi. İstanbul’un İstiklal caddesini andıran bu alışveriş caddesinde hediyelik eşyaları bulabilir, alışveriş yapabilirsiniz.


Dorćol: Knez Mihailova ve Kalemegdan çevresinde bulunan bu eski mahalle dar ve renkli sokaklarında bulunan kafe ve restoranları ile turistlerin dikkatini çekiyor. Ayrıca Dorćol ’de bulunan Osmanlı döneminden kalma Bayraklı Camii özellikle Türk turistlerin ziyaret etmeyi ihmal etmedikleri yapılar arasında.



Skadarlija: Bohem bölge olarak adlandırılan bu sokakta bizdeki meyhaneye karşılık gelen, canlı müzik eşliğinde lokal lezzetleri sunan kafanaları bulacaksınız. Bu kafanalar arasında Tri Sesika (Üç Şapka) ve Dva Jelena (İki Geyik) en ünlülerinden. Akşam yemeği için rezervasyon yaptırmış olduğunuzdan emin olun.



Aziz Sava Katedrali: 1935 yılında yapımına başlanmış olan bu büyük katedral 2. Dünya Savaşı sırasında büyük ölçüde yıkılmış ve tekrar inşa edilmiş. İçi de dışı kadar güzel olan bu katedrali gezi listenize eklemeyi unutmayın.


Zemun: En sevdiğim bölgelerden bir tanesi olan Zemun farklı mimarisiyle dikkatinizi çekecektir. Birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmış olan bu bölge mimarisinde batı Avrupa izleri taşıyor. Zemun’da gün batımında Gados Kulesi’ne çıkıp harika manzarayı izlemenizi öneririm.



Ada Ciganlija: Turistler kadar yerlilerin de gözdesi olan bu büyük ada ilk bakışta bir tatil merkezini andırıyor. Yazın yerlilerin yüzmek ve güneşlenmek için değerlendirdiği bu bölge gezi listenizde olabilir.



Taş Meydan & Aziz Mark Kilisesi: Roma İmparatorluğu döneminde kurulan şehir için gerekli taşların çıkarıldığı taş ocağının bulunduğu bu Meydan’da bulunan Aziz Mark Kilisesi de mimarisi ile sizi etkileyecek bölgelerden bir tanesi.


Nikola Tesla Müzesi: Alternatif akımın mucidi Sırp asıllı bilim insanı Tesla’nin çalışmalarını ve hayatını anlatan bu müze gezinize dahil etmenizi önereceğim detaylardan diğer biri.


Nerede Ne Yemeli?

Sırbistan’da yemek kültürü et üzerine kurulu bu sebeple restoranlarında ana yemekler çoğunlukla et yemekleri oluyor. Yemeklerin yanında ise geleneksel içecekleri olan rakia veya şarap tercih ediliyor. Bir diğer usta oldukları konu ise hamur işleri, şehrin her kösesinde bulacağınız 24 saat açık Pekara (Börekçi) dükkânlarında çeşit çeşit

atıştırmalıkları bulabilirsiniz. Aşağıda sizinle birkaç restoran tavsiyesi paylaşıyorum.


Manufaktura: Knez Mihailova girişinde bulunan bu restoranda geleneksel balkan yemeklerini deneyebilirsiniz. Aksam yemeği için tercih edecekseniz kesinlikle rezervasyon yaptırın.


Little Bay: Favori restoranlarım arasında bulunan Little Bay bir opera binası gibi dizayn edilmiş, aksam yemeklerinde ise canlı klasik müzik bulunuyor. Dorćol ’da bulunan restoranda dana yanağı veya kuzu yemenizi tavsiye ederim.


Crna Ovca (Black Sheep): İlk gününüzde ziyaret etmenizi önereceğim dondurmacı. Dorcol’da bulunan bu küçük dondurmacıya her gün uğramak isteyeceksiniz. Sıra gözünüzü korkutmasın kesinlikle beklemeye değer. :)



Club Svetskih Putnika: Dorćol ’da renkli bir bahçeye sahip olan restoran otantik bir ortama sahip buraya özel ev yapımı şaraplarını kesinlikle denemizi öneririm.


Walter: Lezzetli Sarajevski köfteleri ve mezeleri ile size unutulmaz bir aksam yemeği yasatacağına emin olabilirsiniz. Fiyat kalite dengesi çok iyi olan bu restoranda masanızı makul bir fiyata donatmak mümkün.



Smokvica: Dünya mutfağı sunan bu restoranı da farklı lezzetler için tercih edebilirsiniz.


Fat Boys: Hamburger severlerin kesinlikle uğraması gereken küçük ama bir o kadar lezzetli hamburgerci.



Saran: Zemun’da bulunan bu balık restoranı Belgrad’ın en iyisi olarak biliniyor. Rezervasyon yaptırmak şart.


Toro: Sava nehri kıyısındaki Beton Hala’da bulunan bu Latin Amerika restoranı harika tapasılarıyla biliniyor. Merkezdeki restoranlardan biraz daha pahalı olan nehir kenarındaki restoranlar gece yarısından sonra gece kulübüne donuyor.



Belgrad’da Gece Hayati

Belgrad’ın bir diğer dikkat çekici noktası ise gece hayatının renkli olması. Farklı tarzlara hitap eden gece klüpleri ve dünyaca ünlü DJ’leri ile Belgrad sabahın ilk ışıklarına kadar eğlencenin devam ettiği genç ruhlu bir şehir. Gece klüplerini ve kluplerin günlük programlarını ekli siteden takip edebilirsiniz.

Comments


Blog Hakkında

Ekin Erkan

Selamlar!  Ben Ekin, gezmek en büyük tutkularımdan bir tanesi! Yakın zamanda kurumsal işimden ayrılarak tam zamanlı gezginliğe geçiş yaptım! 40 ülkeyi gezerek hayalimin bir bölümünü gerçekleştirdim!  Kişisel olarak düzenlediğim bu blogda Dünya'nın farklı bölgelerindeki deneyimlerimden bahsediyor olacağım!  Bu sayfada gezi fikirleri, dans, fotoğraf ve bol bol  fikir bulabilirsiniz! Umarım paylaştığım tecrübeler ile size de seyahat etmek için ilham olabilirim!

IMG_5249.JPG
Blog
Gezi Haritam
Home: Instagram_Widget
Home: Contact

Contact

  • instagram

Your details were sent successfully!

Home: Quote

©2019 by ekingezerken

bottom of page